Lofter

Hvad er et gipsloft?

Et gipsloft er lavet af gipsplader, som er sat op på et skelet af træ eller stål. Gipspladerne er lavet af 13 mm gips, der er beklædt med et lag papir på begge sider. I siderne er der lavet kanter, så pladerne kan stødes helt op imod hinanden, og overgangen kan spartles og males, så man ikke kan se samlingerne.

Hvorfor vælge et gipsloft?

Gipslofter bruges i 90 procent af alle nybyggede huse i dag. Årsagen er, at gipslofter er billige, men også at de har en pæn, ensartet overflade, som minder meget om et klassisk, pudset loft.

Rent æstetisk virker loftet enkelt og elegant. Når gipsloftet er sat op, fremstår det med en jævn og ensartet overflade uden revner, buler eller samlinger.

Du kan også godt få et loft med friser, bånd, buer eller andet finurligt, når du bruger gips. Gipsen er meget nem at forme og arbejde med. Der kan også sættes spots i loftet, der fremhæver frisen eller andre detaljer i loftet.

Hvilke fordele og ulemper har gipslofter?

Fordele

  • Et gipsloft minder meget om et klassisk, pudset loft.
  • Loftet er enkelt, elegant, ensartet og uden forstyrrende detaljer.
  • Gipspladerne er meget hurtige at montere, spartle og male.
  • Gipslofter er brandsikre.
  • Det er relativt let at sætte gipsplader op selv.
  • Et gipsloft er let at gøre rent, da det kan vaskes over med en opvredet klud.

Ulemper

  • Gips er et forholdsvis tungt materiale, så det er vigtigt, at det eksisterende loft samt etageadskillelsen er stærkt nok til at bære vægten af gipsloftet. Hvis du er i tvivl, kan du søge råd hos en tømrer, en byggetekniker eller en ingeniør.

Lofter med trælister eller brædder

Trælofter er normalt lavet af lister eller profilbrædder af nåletræ, som evt. er lakeret eller malet. Loftet fås også i hårdttræ. Denne type lofter er meget brugt i sommerhuse og i mange parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne. Det anvendes stadigvæk flittigt i dag, men er i de senere år blevet udkonkurreret af gipspladerne, som er både billigere og nemmere at montere.

Trælofter kræver næsten ingen løbende vedligeholdelse. Du skal blot tørre loftet af for skidt og pletter en gang imellem, og måske skal du sømme et par søm efter eller i værste fald udskifte et bræt eller en liste, hvis den er fuld af huller fra knaster, der er faldet ud.

Pudsede lofter

Disse lofter er pudset med puds/mørtel og ses ofte i ældre huse og lejligheder. Pudsede lofter  bliver ret sjældent brugt i nye huse, da de er besværlige og tidskrævende at etablere. Pudsede lofter er dog meget fine at bruge i ældre huse, hvor man vil bevare den gamle stil.

Pudsede lofter kan undertiden få revner. De kan nemt repareres ved at spartle revnerne med spartelmasse og male loftet. Hvis underlaget sidder løst, vil revnerne hurtigt komme igen. I så fald kan det være nødvendigt at gøre bræddeunderlaget under pudsen bedre fast, så loftet ikke kan give sig.

Lofter af lyddæmpende plader
Lyddæmpende loftsplader er lavet af presset mineraluld eller træbeton. Pladerne bliver hængt op neden under loftet i et skinnesystem.

Mineraluldspladerne måler enten 60 x 60 cm eller 60 x 120 cm. Pladerne kan nemt skæres til med en hobbykniv. Pladerne kan få revner eller ridser, men er forholdsvis nemme at skifte.

Træbetonlofter er gode til at lydisolere, men de har mindre gode egenskaber med hensyn til støv. Støvet ophober sig i træfibrene, og loftet er svært at gøre rent, da materialet er meget porøst og nemt smuldrer. Træbetonplader er ikke særligt meget brugt i boliger.

Tommestokken ApS, tømrer & montage Odense  leverer og monterer, alt indenfor faste og nedhængte lofter i flere forskellige materialer.
Det er hovedsagligt gipslofter vi beskæftiger os med, men vi er også leverings- og monteringsdygtige i de fleste typer panel- og trælofter

Få et uforpligtende tilbud

Vi klarer det hele til tiden og til den rigtige pris. Så kontakt os i dag for et gratis og uforpligtende tilbud.

Kontakt os